Saturday, 5 November 2016






Asam Pedas Melaka.






Saya berkeinginan menulis resepi Asam Pedas Melaka kerana saya memang berasal dari melaka dan ingin perkenalkan keunikan makanan tempatan yang terkenal di melaka seperti yang sedia maklum. Jika dilihat di dalam menerusi bermacam-macam blog, terdapat pelbagai resepi dan cara makanan atau lauk ini di sediakan. Maka saya juga mengambil keputusan untuk berkongsi resepi bagaimana bonda tercinta saya menyediakan hidangan ini .

Hidangan untuk sekeluarga ( 6-7 orang )

Bahan-bahannya :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
Halia
Kunyit Hidup
Belacan
Cili mesin
Ikan ( tak kisah ikan apa-apa )
Bendi
Air Asam Jawa

Bahan untuk dikisar / ditumbuk :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Halia
Kunyit hidup
Belacan
Serai (ditumbuk sedikit )

Cara-cara memasak :
1. Panaskan minyak terlebih dahulu
2. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar atau ditumbuk tadi. Tumis sehingga agak garing dan naik bau
3. Sesudah itu masukkan pula cili mesin anggaran 1 setengah sudip sahaja. Kacau sehingga cili hampir masak .
4. Selepas itu , masukkan perahan air asam jawa perlahan , seeloknya ditapis bagi mengelakkan asam jawa tersebut termasuk sekali di dalam kuah tersebut .
5. Kacaukan bagi sebati cili dengan air asam tersebut , dan biarkan sehingga mendidih
6. Sesudah mendidih, masukkan ikan , daun limau perut dan bendi (yang telah di basuh ) , serta garam dan juga gula .
7. Biarkan kuah sehingga mendidih , kemudian tutupkan api gas . Jangan risau kalau ikan tak masak , bila kuah dah mendidih bererti ikan yang kita masukkan tadi juga telah masak.


Siap sudah makanan tempatan , Asam Pedas Melaka . Senangkan ? Selamat mencuba .

No comments:

Post a Comment