AYAM MASAK LEMAK CILI API
Ayam masak lemak cili api merupakan salah satu makanan kegemaran saya . Jadi saya telah mempelajari cara untuk memasak lauk ini daripada bonda tercinta saya. Cara memasaknya mengikut cara bonda saya cukup simple , bagi saya yang tak pandai masak boleh jadi pandai sebab cara masaknya cukup mudah . Jadi hari ini saya ingin kongsikan kepada anda resepi ayam masak lemak cili api cara mudah tapi tetap menjadi dan sedap. Bagi student yang tak banyak masa untuk memasak , bolehlah cuba resepi ini .
BAHAN-BAHAN
Seekor ayam - di potong 14
10 biji cili api - di kisar (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
Serbuk kunyit
Garam
Daun kunyit
Santan kelapa
2 biji kentang - dipotong 4
CARA-CARA MEMASAK
1. Sementara menunggu minyak panas , Ayam yang telah dibasuh bersih , digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam untuk di goreng separuh masak .
2. didihkan cili api yang telah dikisar ke dalam periuk serta masukkan sedikit serbuk kunyit untuk menampak kekuningan untuk lauk kita nanti. Jangan lupa masukkan sekali daun kunyit yang telah di basuh dan disiat ke dalamnya serta kentang untuk mengelakkan kentang lambat empuk.
3. Sesudah itu , masukkan santan dan ayam yang digoreng separuh masak tersebut ke dalam didihan cili api tadi , kemudian gaulkan kesemuanya bagi sebati .
4. Kacau sehingga kentang empuk dan terbit minyak pada kuah kita, kemudian boleh padamkan api .
Peringatan ! Lauk yang menggunakan santan harus sentiasa di kacau untuk mengelakkan kuahnya bergentel .
Senangkan ? Selamat Mencuba .
No comments:
Post a Comment