GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI CAMPUR PETAI
Hari ini kita beralih kepada selera kampung sikit iaitu Gulai Tempoyak Pucuk Ubi campur petai . Untuk pengetahuan semua gulai tempoyak suatu ketika dahulu merupakan salah satu makanan wajib dihidangkan di majlis-majlis seperti majlis perkahwinan serta kenduri kendara . Tapi sayang , zaman sekarang tak ramai anak-anak muda sukakan gulai tempoyak mungkin kerana baunya ataupun bahannya , maka disebabkan itu susah sekali kita nak cari gulai ini di kedai-kedai makan yang menghidangkan nasi berlauk.
Jadi hari ini saya ingin kongsikan resepi tempoyak pucuk ubi campur petai .
Bahan-bahan
Pucuk Ubi
Daun kunyit
Serai
Petai
Tempoyak
10 Biji Cili Api
Anak ikan (ikan bilis)
Pati Santan
Garam
Cara menyediakan bahan
1. pucuk ubi , daun kunyit , serai dihiris halus
2. Petai diasingkan dari kulitnya .
3. Cili Api dan Kunyit hidup ditumbuk lumat manakala anak ikan (ikan bilis) dihentak-hentak kan sedikit sahaja .
Cara-cara memasak
1. Masukkan santan serta bahan-bahan yang ditumbuk termasuk anak ikan (ikan bilis) ke dalam kuali , kacau supaya sebati sehingga mendidih
2. Kemudian , masukkan pula bahan-bahan yang dihiris , kacau sehingga bahan hirisan kelihatan mula mengecut
3. Masukkan tempoyak dan garam secukup rasa , kacau sehingga mendidih dan masak .
Mudah je kan? Jadi tiada alasan untuk kita lupakan makanan tradisi ini . Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment